MINĖSIME HOLOKAUSTO AUKŲ ATMINIMO DIENĄ

0
23
holokaustas

Kasmet sausio 27-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė Holokausto aukų atminimo diena, kviečianti atminti šešių milijonų nužudytų žydų tragediją. Šią dieną 1945 m. buvo išlaisvinta Aušvico (Osvencimo)-Birkenau koncentracijos stovykla Lenkijoje.

Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė kviečia prisijungti prie pasaulinės atminimo akcijos #WeRemember /#MesPrisimename ir taip išreikšti savo pilietinę poziciją prieš bet kokias neapykantos apraiškas ir pagerbti Holokausto aukas. Tądien siūloma aplankyti arčiausiai  esančias žydų žudynių vietas ir pagerbti nužudytuosius simboliniu akmenuku, ant popieriaus lapo parašyti #WeRemember/#MesPrisimename, nusifotografuoti su šiuo ženklu ir pasidalyti savo nuotrauka socialiniuose tinkluose.

Sausio 27 d., 16 val., Zarasų krašto muziejus drauge su Zarasų rajono savivaldybe Zarasų miesto skvere (D. Bukonto g.), prie paminklo žydų aukoms Krakynėje atminti, kaip ir praėjusiais metais, pagerbs Holokausto aukas.

Atminkime ir pagerbkime Holokausto aukų atminimą susikaupę tardami :„Mes prisimename“ – „We remember“.

Holokaustas (gr. holókaustos, iš hólos „visas“ + kaustós „išdegintas“) – sistemingas, masinis žydų tautos naikinimas, vykdytas Atrojo pasaulinio karo metais Adolfo Hitlerio vadovaujamų nacių bei jų kolaborantų. Nacistinės Vokietijos vadovas Adolfas Hitleris teigė, kad žydai nepriklauso net žemesniajai rasei, jie esą tiesiog ne žmonės. Jis skelbėsi pasaulio gelbėtoju nuo žydų pavojaus, o tą gelbėjimą suprato kaip visų žydų sunaikinimą. Žodis „holokaustas“ paprastai vartojamas išimtinai žydų tragedijai apibūdinti (angl. The Holocaust).


Idėja Osvencime kurti koncentracijos stovyklą kilo dar 1939 m. pabaigoje. Daugiausia buvo remiamasi patogia miestelio padėtimi ir geru geležinkelio susisiekimu su Aukštutine Silezija, Generaline Gubernija, Austrija ir kitomis šalimis. 1940 m. balandžio 18–19 d. Osvencime lankėsi speciali komisija, vadovaujama SS hauptšturmfiurerio Rudolfo Hioso (Rudolf Höß).

1940 m. balandžio 27 d. SS reichsfiureris Heinrich Himmler pasirašė įsakymą įkurti Aušvico koncentracijos stovyklą Lenkijoje. Po dviejų dienų koncentracijos stovyklų inspektorius SS oberfiureris Glücks paskyrė Rudolfą Hiosą stovyklos komendantu. Rudolfas Hiosas į Osvencimą atvyko balandžio 30 d., o gegužės 4 d. oficialiai pradėjo eiti pareigas. Kaip ir kitas Vokietijos koncentracijos stovyklas, Aušvicą valdė ir prižiūrėjo NSDAP partijos sukarinta organizacija SS. Stovyklos komendantais buvo Rudolf Höß (iki 1943 m. vasaros), vėliau Arthur Liebehenschel ir Richard Baer. R. Höß detaliai aprašė stovyklos funkcionavimą per jo tardymą po karo ir savo autobiografijoje. 1947 m. balandžio 16 d. jis buvo pakartas priešais įėjimą į Aušvico I krematoriumą.

Didžiausioje nacių koncentracijos ir naikinimo stovykloje nužudyta per 1,5 mln. žmonių, iš jų – per 1 mln. žydų. Didžioji aukų dalis buvo nunuodyti Zyklon B dujomis Aušvico dujų kamerose; kiti mirė nuo nuolatinio badavimo, priverstinių darbų, negydytų ligų, atskirų egzekucijų ir vykdytų „medicininių“ eksperimentų.

1947 m. aukų atminimui Lenkija pirmose dviejose stovyklose įsteigė muziejų. Per Antrąjį pasaulinį karą naciai Lietuvoje, dažnai padedami lietuvių kolaborantų, išžudė per 90 proc. iš daugiau kaip 200 tūkst. Lietuvos žydų. Už žydų gelbėjimą Pasaulio teisuoliais yra pripažinta per 900 lietuvių.

Parengė Vasilijus Trusovas, muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

                     

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite