NAUJOVIŠKOS LEGENDOS EUROPOS PAVELDO DIENOSE

0
19
European Heritage Days 680x380

Rugsėjo 9-18 dienomis, minint Europos kultūros paveldo dienas skirtas tvariam paveldui, Zarasų viešoji biblioteka pakvietė moksleivius į pažintinį pasivaikščiojimą ir edukacinę programą „Legenda ir stebuklai“. Veikla organizuota siekiant supažindinti moksleivius su krašto kultūros paveldu – Šaltupės koplytėle, su Jėzaus Nazariečio ir Marijos skulptūromis joje.

Rugsėjo 13 dienos popietę Vaikų literatūros skyriuje apsilankė Zarasų Pauliaus Širvio progimnazijos Kūrėjų klubo nariai su vadove, lietuvių kalbos ir literatūros mokytoja Andželika Vitkūniene. Dalyviai sužinojo koks Europos kultūros paveldo dienų tikslas, kad Lietuva yra viena iš 50-ties valstybių pasirašiųsių Europos kultūros konvenciją. Patys pasakojo kas yra paveldas ir kuo jis svarbus kiekvienai šaliai.

Susipažino su rašytiniuose šaltiniuose užfiksuotais faktais apie Koplytėlės pastatymą, sunaikinimą ir kaip tikinčiųjų bendruomenės pastangomis ji vėl buvo atstatyta. Išgirdo Jėzaus Nazariečio ir Marijos skulptūrų joje atsiradimą. Zarasiečių Reginos ir Jono Triponų vaikystės dienų, praleistų šalia Koplytėlės, prisiminimus. Kunigo Stanislovo Krumpliausko, spaudoje publikuotus įspūdžius, kai su artimaisiais vaikystėje lankydavosi prie Koplytėlės eidami pasisemti vandens, iš tuo metu tikėta gydomųjų galių turinčio Šaltupės šaltinio. Po išgirstų istorinių faktų ir prisiminimų kūrėjai klausėsi legendos ir prisipažino, kad nebuvo jos girdėję.

Mokytoja Andželika paaiškino kas yra legenda, koks jos turinys, kokie personažai gali atspindėti kiekvienos tautos savitumą ir pakvietė sukurti naujas legendas. Moksleiviai pamąstę ir pasitarę, susiskirstę poromis ir po vieną kūrė apie tai, kas jiems artima ir svarbu – kaimo pavadinimą,  akmenis, medžius, kapines, tiltą per upelį. Apie jau žinomus objektus esančius kultūros vertybių registre ir apie naujus, svarbius jiems ir vietos bendruomenei.

Iš moksleivių sukurtų legendų bus kuriama rankraštinė knygelė, skaitytojams primenanti apie kultūros paveldo svarbą.

Zina Černovienė,

Zarasų viešosios bibliotekos vyresnioji bibliotekininkė

Nuotraukos Inesos Dumbravienės

20220913 135211

20220913 135216

20220913 135323

DSCF1150

DSCF1152

DSCF1154

DSCF1155

DSCF1157

DSCF1164

DSCF1169

DSCF1170

DSCF1171

DSCF1179

DSCF1182

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite