MEDŽIŲ BŪKLĖ DUSETOSE

0
30
mid news zrs 893 20221124 110223

Per 2022 metus Dusetų seniūnijoje buvo gauta 16 prašymų išduoti leidimus pažeistų kamienų ir kitų medžių kirtimui, genėjimui. Kiekvienas prašymas yra individualus ir nagrinėjamas atskirai. Dusetų seniūnijos darbuotojai kartu su Sartų regioninio parko specialistais apžiūri medžius, kuriuos gyventojai nori nukirsti, genėti. Leidimą kirsti gauna tik tie medžiai, kurie yra stipriai pažeisti ir gali sukelti pavojų ar dėl kitų teisės aktais reglamentuotų priežasčių. Todėl iš 16-kos prašymų išduoti leidimai buvo tik 8.

Anot Dusetų seniūno Dariaus Steponavičiaus, seniūnijos tikslas – puoselėti ir prižiūrėti medžius, o ne juos kirsti. Medžiai genimi-retinami yra tik tie, kurių priežiūrą reglamentuoja teisės aktai. Dusetose absoliuti dauguma medžių pjovimų vyksta pagal pačių gyventojų prašymus, jų iniciatyva.

Viena Dusetų miesto gyventoja E. R., gyvenanti K. Būgos gatvėje, sutiko pasidalinti mintinis apie medžių būklę Dusetose. Moteris ir jos kaimynai jau ilgą laiką ieškojo pagalbos, kas galėtų nukirsti supuvusius medžius, esančius prie jų gyvenamųjų namų. Pagalbos jie nesulaukė ir 3 supuvę medžiai nuvirto ir pridarė materialinių nuostolių, vienas medis sulaužė net malkinę. Tačiau Dusetų seniūnijos seniūnas Darius Steponavičius neliko abejingas ir atsiliepė į moters ir jos kaimynų pagalbos šauksmą – medžiai buvo nupjauti. Moteris ir jos kaimynai labai dėkoja Dusetų seniūnijai už šį darbą.

Taip pat pasitaiko dusetiškių, kurie yra susirūpinę dėl medžių kirtimo Dusetose, Sartų ežero pakrantėje.

Lapkričio 24-osios rytą susitikome su Dusetų seniūnijos seniūnu Dariumi Steponavičiumi ir paklausėme dėl medžių kirtimo situacijos Dusetose.

Seniūnas aprodė Sartų ežero pakrantės medžius, liūdna, bet dauguma jų yra pažeisti puvinio ir daugelis iš jų liko tuščiaviduriai. Tokie medžiai gali neatlaikyti stipresnio vėjo ar audros, visada yra tikimybė lūžti, bei taip sukelti pavojų aplinkiniams žmonėms bei statiniams. Netgi jeigu medžio kelmas atrodo sveikas, drevė gali būti 2–3 metrų aukštyje. Tačiau seniūno tikslas – nepalikti gražiosios ir taip visų mylimos pakrantės be medžių, be augalijos. Atlikus pakrantės renovacijos darbus, planuojama pasodinti naujų medžių.

Pažymime, kad per 2022 metus Dusetų seniūnijos iniciatyva buvo nupjautas vos vienas medis, o pasodinta 12 ąžuoliukų. Seniūnija stengiasi kurti kuo gražesnes, žalesnes ir jaukesnes Dusetas. Visi dusetiškiai ir gamtos mylėtojai taip pat yra kviečiami prisidėti prie žalesnių Dusetų, savo darbais ir tikime, kad foto nuotraukos bus kur kas prasmingesnės.

Taip pat kartais kyla nuogąstavimų, kad Dusetų Nepriklausomybės aikštėje neliko medžių, tačiau atkreipiame dėmesį, kad toks sumanymas buvo aikštę projektavusių architektų, tam, kad atkurti buvusios (Smetonines) Dusetų aikštės vaizdą ir autentiškumą.

Dusetų seniūnas Darius Steponavičius visada yra atviras diskusijai. Jeigu turite kokių nors klausimų, nusiskundimų ar idėjų, susijusių su Dusetomis, kreipkitės į seniūną, bus žymiai lengviau gauti informaciją negu laukti straipsnių laikraštyje. Seniūnas jums mielai atsakys į visus rūpimus klausimus. Dusetų seniūnijos durys yra atviros visiems.

Taip pat Dusetų seniūnas Darius Steponavičius ir visi miškininkai kviečia lankytis ne tik rajono, bet ir visos Lietuvos miškuose, kurie 2012 m. Jeilio universiteto (JAV) buvo pripažinti geriausiai tvarkomi pasaulyje dėka miškininkų darbo ir įdėtų didelių pastangų. Užtiltės gyventojus kviečiame lankytis Baraukos miške, o Dusetų miesto – Jaskoniškių miške. Ten pamatysite subrendusius, sveikus ir įspūdingo grožio medžius.

O artėjančio Advento proga seniūnas visiems dusetiškiams linki ramybės, susikaupimo ir susiklausymo.

Parengė Kamelija Mazūraitė


Nuotraukose – Dusetų medžiai pažeisti puvinio.

mid news zrs 27 received 868856341195935

mid news zrs 184 Screenshot 20221125 150214 Photos

mid news zrs 240 316625421 1734176700298229 5751232139393715193 n

mid news zrs 482 316693949 634467298462628 9160656494764105070 n

mid news zrs 620 Screenshot 20221125 150223 Photos

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite