APIE PAVASARĮ, POEZIJĄ IR KŪRYBĄ

0
40
1

Su pavasariu ateina ne tik laukų ir miškų žaluma, įvairiaspalvių gėlių gražumas, atkeliauja unikaliausi gamtos kvapai. Su pavasariu į mūsų žemę žengia poezija, svajos, ne tik gamtos, bet kūrybos grožybė. Visa tai įprasmina ir poezijos šventė, kuri Zarasų krašte jau rengiama trisdešimt ketvirtą sykį.

Prasidėjo ši tradicinė šventė Antazavėje. Čia Juozo Gruodžio gimnazijoje vyko poezijos skaitymai. Juose šventės svečiai padėjo renginio dalyviams dar glaudžiai prisilieti prie eilių, geriau jas pažinti ir pamilti. Poezijos mylėtojai išsinešė iš šventės grožį, gėrį, tyriausius jausmus.

Po darbo, kai saulė ir gamta kvietė mėgautis jų malonumais, į Zarasų viešąją biblioteką rinkosi tie zarasiečiai, kurie myli poeziją, joje atranda ne tik kūrybos, bet ir polėkio ir žodžio žavesį.. Bendradarbiaudama su Všį „Rašytojų klubu“ Zarasų viešosios bibliotekos darbuotojai surengė savo skaitytojams įsimintiną poezijos šventę.

Šio gražaus renginio dalyvius sveikino rajono meras Nikolajus Gusevas. Meras džiaugėsi, kad graži gamta ir poezija neatskiriami dalykai. Gražu, kad mūsų žmonės ne tik patys kuria, mėgsta literatūrinius renginius, domisi ne tik Lietuvos, bei ir užsienio kūrėjų darbais. Meras pasidžiaugė, kad kartu su Pavasario poezijos švente bibliotekoje pristatoma Sankt Peterburgo dailininkų Anos Oparinos ir Martos Žuravskajos darbai, parodos autorių kūryba ir gyvenimas glaudžiai susijęs ne tik su Lietuva, bei ir mūsų kraštu – Zarasai.

Svečiams mielas šis kraštas ir čia jie semiasi minčių, polėkių kūrybai.

Apie neįkainuojamas poezijos vertybes renginyje kalbėjo šventėje jos vedėja Gražina Karlaitė.

Pas zarasiečius-poezijos mylėtojus atvyko žinomi poezijos ir žodžio meistrai.

Literatūrologė dr. Žydronė Kolevinskienė, pristatydama kiekvieną šventės svečią, surado daug gražių žodžių apie juos, jų charakteringus kūrybos bruožus.

Šiltai Poezijos pavasario vakare buvo sutiktas poetas Juozas Žitkauskas. Skaitytojai pažįsta poetą iš dainuojamosios poezijos renginių „Purpurinis vakaras“, „Tai- aš“. Svečias papasakojo apie savo gimtąją Dzūkiją, džiaugėsi, kad joje taip pat gražu kaip ir Zarasuose. Atgailestavo, kad tik zarasiškai sugebėjo žymiai geriau savo kraštą išgarsinti. Poetas skaitė dzūkiškai savo eiles, kalbėjo apie knygas, poeziją, kūrybą. Šiltai buvo sutikta ir poetė, žurnalistė Eglė Juodvalkė. Su įdomumu buvo sutikta ir jos kūrybos eilės. Gimė ji Čikagoje, tačiau jos protėvių šaknys Zarasų krašte. Renginio dalyviams įdomu buvo susipažinti su dviejų kultūrų žmogumi. Augusia ir subrendusia Amerikoje, rašiusia anglų ir lietuvių kalba. Poetė išleidusi keletą poezijos rinkiniu, rašanti ir prozą.

Daug šiltų ir įsimintinų akimirkų poezijos šventės dalyviams padovanojo ir poetas ir rašytojas Rimantas Vanagas.

Renginio dalyviai buvo pakerėti poetės Ilzės Butkutės poezijos posmais, sužavėti aktorės Jūratės Vilūnaitės perskaitytais poezijos kūriniais. Šventės dalyviams dainavo zarasiečiai Rugilė Staskevičiūtė ir Simas Navickas. Po karštų plojimų poetams ir aktoriams.

Šventės dalyviai prisiminė ir savus poetus. Prieš dešimtmetį Zarasų rajono savivaldybės tarybos sprendimu kasmetinei Metų literato premijai suteiktas Felikso Jakubausko literatūrinės premijos vardas. Per tą laiką daug Zarasų krašto poetų tapo šios premijos laureatais. Zarasų rajono savivaldybės meras Nikolajus Gusevas, mero pavaduotojas Arnoldas Abramavičius paskelbė šių metų laureatą. Šių metų premijos laureate tapo Onutė Kačkienė. Kalbėtojai tikino, kad ilgai buvo svarstoma, diskutuojama, kol pasirinkta Onutė Kačkienė. Zarasų krašte daug mėgstančių ir kuriančių poeziją žmonių. Onutė gerai žinoma zarasiečiams. Daug dešimčių dirbo žurnaliste. Ir visada ją lydėdavo poezija, kūryba.

Premijos laureatė džiaugėsi, kad apie pusę amžiaus jos gyvenimas ir kūryba yra susijusi su Zarasais, jų žmonėmis. Džiaugėsi, kad čia visada buvo darną, gražūs ir tyri žmonių santykiai. Jie ir gamta visad įkvėpė rašyti ir dalytis poezijos žodžiu. Poezijoje ji suranda palaimą, kūrybos džiaugsmą. Onutė šventės dalyviams perskaitė porą savo kūrybos eilėraščių.

Poezijos klubo „Virš tylos“ nariai Vasilijus Trusovas, Petras Valčeskas, Elidija Maldauskienė., Giedrė Mičiunienė, Vita Paškauskaitė sveikino klubo narę Onutę Kačkienę su tokiu įvertinimu, zarasiškiai poetai irgi skaitė savo eiles.

Pavasaris keičia pavasarį. Šventėje klubo nariai pasidžiaugė zarasiečiais, kuria, pamato unikalaus krašto grožybę ir įamžina ją savo kūryboje, dalijasi savo džiaugsmu ir skausmu, savo žvilgsniu į šį gamtos išpuoselėtą kraštą. Niekam neparilgo šis tradicinė šventė, o suteikė daug tiro džiugesio akimirkų. Susitikimas padovanojo netik daug poezijos, muzikos, šmaikštaus žodžio. Poezijos pavasaris baigiasi, tačiau visi kupini tikėjimo, kad po metų vėl susitiksime, vėl džiaugsimės naujomis knygomis, naujais poezijos posmais.

Petras Ivanovas
Nuotraukose: Pavasario poezijos šventės Zarasuose akimirkos.
Autoriaus nuotraukos

srtflogoStraipsnis parengtas įgyvendinant Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo dalinai finansuotą projektą: „Zarasų krašto šimtmetis atkurtoje Lietuvoje: žmonės, įvykiai, kultūra ir tradicijos“

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite