MUZIEJUJE – ERIKO ČYPO MEDŽIO DROŽYBOS IR RENATO ŽILIUKO MENINĖS KALVYSTĖS DARBŲ PARODA

0
27
atsisiųsti 3

Zarasų krašto muziejuje lapkričio 27 d. (antradienį), 17 val., atidaroma Eriko Čypo (Dusetos) medžio drožybos ir Renato Žiliuko (Zarasai) meninės kalvystės darbų paroda.

Erikas Čypas gimė 1971 m. kovo 27 d. Dusetose. Tautodailininkas 2015 m. Zarasuose vykusiame Verslo dienos minėjime nominuotas už Amatų namų įkūrimą Dusetose (2013), tautinio paveldo puoselėjimą ir tradicijų perdavimą jaunajai kartai. 2016 m. jam suteikta tradicinių amatų meistro A kategorija.

Tautodailininkas E. Čypas – daugybės personalinių parodų Zarasuose, Dusetose, Salake, Kriaunose, Anykščių, Molėtų, Rokiškio rajonuose, taip pat Sankt Peterburge (Rusija) autorius, aktyviai dalyvauja tradicinėse mugėse, šventėse, respublikiniuose ir tarptautiniuose renginiuose, festivaliuose, parodose, amatų centrų veiklose, projektuose, populiarinančiuose tautinį paveldą.

Autorius yra dalyvavęs Zarasų krašto muziejuje liaudies meno parodoje (2016), Amatų centre Antazavaės dvare kalėdinėje parodoje-mugėje (2016), respublikinėje konkursinėje liaudies meno parodoje „Aukso vainikas“ Zarasuose (2018). Į šią parodą taip pat kai kurie jo darbai atkeliavo iš ką tik Visagine įvykusios regioninės parodos ,,Aukso vainikas”.

Amatininkas ypač aktyviai vykdo mokomąją veiklą ir populiarina Zarasų kraštui būdingą medžio drožybos amato tradiciją, veda edukacinius užsiėmimus tiek Lietuvos, tiek užsienio turistams. E. Čypas bendradarbiauja su Amatų centru Antazavės dvare įgyvendinat Neformaliojo vaikų švietimo programos projektus – kuria žaislus, skirtus kalėdinei eglutei papuošti, gamina geldas, įvairius indelius, prieverpstes, taip pat veda medžio drožybos edukacinius užsiėmimus vaikams ir suaugusiesiems. 2016 m. vasarą vykusiuose dviejų mėnesių trukmės užsiėmimuose amatininkas sugebėjo motyvuoti ir įtraukti aktyviai dalyvauti tradicinių amatų centro edukaciniuose užsiėmimuose ne tik vietos bendruomenės narius, Antazavės vaikų globos namų auklėtinius, bet ir dusetiškius, zarasiškius, aplinkinių rajonų gyventojus, turistus iš Sankt Peterburgo (Rusija). 2017 m. amatininkas kvietė mokinius dalyvauti respublikiniame mokinių liaudies dailės konkurse „Sidabro vainikėlis“ ir Amatų centre surengė nemokamus edukacinius medžio drožybos užsiėmimus, jų metu sukurti darbai buvo eksponuoti Rokiškio rajono savivaldybės administracijos Kamajų seniūnijos Salų dvaro sodyboje.

Įgyvendinant Neformaliojo suaugusiųjų švietimo ir tęstinio mokymosi programą, 2017 m. tautodailininkas Amatų centre Antazavės dvare suaugusiuosius mokė tradicinių amatų, be to, veda užsakomąsias edukacines programas besidomintiesiems medžio drožyba ir norintiesiems išbandyti šį amatą: moko drožinėti medinius žaislus – paukščius.
E. Čypas reprezentuoja mūsų kraštą ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – Latvijoje, Japonijoje, Rusijoje medžio drožybos amatą bei sertifikuotus tautinio paveldo produktus demonstruoja įvairiuose tradiciniuose respublikiniuose bei tarptautiniuose renginiuose, amatininkų mugėse, festivaliuose, šventėse.

Amatininkas aktyviai įsitraukia į projektines veiklas, kuriose daug dėmesio skiria seniesiems amatams, jų demonstravimui, etnokultūros puoselėjimui, senųjų tradicijų perdavimui jaunajai kartai. Įgyvendinant Lietuvos kultūros tarybos projektą 2016 m. VŠĮ „ARGOSTUDIO“ kvietimu tautodailininkas E. Čypas tradicinės medžio drožybos amatą pristatė gyvosios istorijos festivalyje „Jotvos vartai“. Tų pačių metų vasarą jis dalyvavo Visagino paramos vaikui centro administracijos ir vaikų po socializacijos projekto „Atrask save“ įgyvendinime.

E. Čypas kviečiamas ne tik į rajono ugdymo, kultūros įstaigų organizuojamus renginius. Jau kelerius metus amatininkas bendradarbiauja su Zarasų krašto žmonių su negalia sąjunga – vykdo įvairius projektus, kuriuose dalyvauja ne tik neįgalūs žmonės, bet ir daugiavaikės bei rizikos grupės šeimos. Susirinkusiuosius moko drožinėti paukščius, kaušus, geldas, supažindina su tradiciniais drožybos elementais. 2016 m. neįgaliųjų socialinės reabilitacijos stovykloje „Vasara kaime“ vedė edukacinius drožybos užsiėmimus miške (drožinėjo medinius paukščius), 2017 m. dalyvavo projekte „Kūrybos tiltai“, kurio įgyvendinimo metu vedė edukacinius medžio drožybos užsiėmimus.

Pagrindinė tautodailininko E. Čypo veikla – etnokultūros puoselėjimas, senųjų papročių sklaida, tradicijų gaivinimas ir medžio drožėjo amato įgūdžių perdavimas jaunajai kartai.

Renatas Žiliukas gimė 1969 m. Avilių kaime. Šiuo metu gyvena ir dirba Zarasuose. Pasak parodos autoriaus, kalvystė – savotiška meditacija, savęs išreiškimas, kūrybinis procesas. ,,Aš kalvystės meną pradėjau nuo paprastų ir nesudėtingų darbų. Žmonos įkvėptas ir paskatintas padariau pirmąjį darbą – drabužių kabyklą, kuri ir dabar puošia mūsų namus. Norėjosi dar kažkuo nustebinti namiškius, dėl to gimė idėja pagaminti spintelę-lentyną batams. Tai buvo tik pora pirmų darbų, nors jau ir juos gamindamas pastebėjau, kad šis laisvalaikio užsiėmimas man suteikia galimybę įgyvendinti savo sumanymus ir idėjas. Dabar gaminu įvairesnius ir sudėtingesnius gaminius, t. y. žvakides, gėlių stovus, drabužių kabyklas, reikmenis židiniui ir kita. Dalyvaudamas mugėse ir parodose sulaukiu ir individualių užsakymų, džiaugiuosi, kad mano autoriniai darbai tampa ir namų interjero detalėmis. Didžiausias įvertinimas yra tai, kad žmonės domisi mano sukurtais darbais“.

Kalvystės kūrinius autorius jau buvo pristatęs Stasiuko mugėje Šlyninkos malūne, 2015–2016 m. Dusetų kraštiečių šventėse, 2016 m. Zarasų miesto šventėje, 2017 m. pavasarį R. Žiliuko meninės kalvystės darbų paroda buvo eksponuota Zarasų krašto muziejaus padalinio

Kazimiero Būgos memorialinio muziejaus patalpose Dusetose. Autorius šių metų lapkričio mėnesį dalyvavo respublikinės konkursinės liaudies meno regioninėje parodoje „Aukso vainikas“ Visagine.

Parodos atidarymo metu bus fotografuojama, filmuojama, todėl informuojame, kad jūs galite būti matomas renginio nuotraukose ar vaizdo įrašuose, ir šios nuotraukos ar vaizdo įrašai gali būti patalpinti viešai prieinamuose socialiniuose tinkluose ar media priemonėse.

Paroda veiks iki sausio 10 d.
Maloniai kviečiame apsilankyti.

Parengė Vasilijus Trusovas, Zarasų krašto muziejaus muziejininkas (kultūrinių renginių koordinatorius)

12 1

atsisiųsti 2

IMG 0828

 

*Draudžiama www.zarasuose.lt paskelbtą informaciją naudoti kitose žiniasklaidos priemonėse be raštiško ar žodinio administracijos sutikimo, o jei sutikimas buvo gautas, būtina nurodyti www.zarasuose.lt kaip informacijos šaltinį ir naudoti aktyvią www.zarasuose.lt nuorodą.

Publikuojamų straipsnių autorių nuomonė gali nesutapti su redakcijos nuomone, tačiau yra kiek įmanoma tiksli ir neklaidinanti. Už pateiktos informacijos aktualumą ir tikslumą atsako jos pateikėjai, mūsų informacijos šaltiniai.

www.zarasuose.lt administracija neatsako už komentarus ir jų neredaguoja, tačiau pasilieka teisę pašalinti tuos skaitytojų komentarus, kurie yra nekultūringi ar pažeidžia įstatymus. Už komentarus tiesiogiai ir individualiai atsako juos paskelbę skaitytojai, kurie gali būti patraukti baudžiamojon, administracinėn ar civilinėn atsakomybėn.

Parašyti komentarą

įveskite savo komentarą!
įveskite savo vardą čia

Naujienos iš interneto

Rekomenduojami Video

Taip pat skaitykite